Szczegóły wydarzenia
Kurs przeznaczony jest dla lekarzy weterynarii, techników weterynarii, zootechników, jeźdźców, właścicieli i opiekunów koni, właścicieli stajni i wszystkich osób, których pasją są konie i opieka nad nimi.
Celem kursu jest zdobycie wiedzy i umiejętności praktycznych pozwalających na prawidłowe bilansowanie dawek pokarmowych dla koni w różnym wieku, o różnym przeznaczeniu użytkowym (konie sportowe, konie rekreacyjne, konie hodowlane) oraz koni z problemami zdrowotnymi.
Kurs ma charakter zajęć teoretyczno-praktycznych. Część teoretyczna obejmuje wykłady odbywające się w formie stacjonarnej.
Część praktyczna to zajęcia z końmi w stajni oraz zajęcia na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej SGGW. Zajęcia odbywają się w weekendy (sobo0ta-niedziela), co 2 tygodnie.
Liczba godzin na kursie: 160
Tematyka zajęć:
Anatomia i fizjologia przewodu pokarmowego u koni.
Podstawowe składniki pokarmowe i ich źródła.
Naturalne zachowania żywieniowe koni i skutki braku ich realizacji. Rytm dobowy koni.
Naturalna dieta koni - przystosowania i zapotrzebowania żywieniowe gatunku.
Pasze naturalne, pasze komercyjne, suplementy. Analiza etykiet produktów paszowych.
Podstawy żywienia koni w zależności od wieku i sposobu użytkowania – klacze jałowe/klacze w kryciu/klacze źrebne/klacze w laktacji/źrebięta/odsady/młodzież.
Podstawy żywienia koni w zależności od wieku i sposobu użytkowania – konie młode/konie sportowe i rekreacyjne/konie starsze.
Choroby wymagające szczególnego podejścia żywieniowego (m.in. ochwat, Cushing). Alergie i nietolerancje pokarmowe, a żywienie koni.
Żywienie koni z problemami o podłożu chorobowym/ze schorzeniami układu pokarmowego/koni w rekonwalescencji/koni z zaburzeniami behawioralnymi.
Elementy niezbędne do bilansowania dawek pokarmowych i układania planu żywieniowego.
Bilansowanie dawek pokarmowych – ćwiczenia.
Znaczenie pasz objętościowych w diecie koni.
Dieta osłów. Czemu osioł nie może być żywiony jak „mały koń”.
Fitoterapia najczęstszych schorzeń u koni.
Zioła w żywieniu koni. Bar ziołowy i bar mineralny w praktyce – zajęcia w stajni.
Formy samoleczenia i naturalnej suplementacji diety u koni.
Olejki eteryczne i aromaterapia u koni.
Zastosowanie ziół w preparatach do stosowania zewnętrznego u koni.
Powtórzenie materiału.
Egzamin.
lek. wet. Urszula Ołdak
Jestem absolwentką warszawskiego Wydziału Medycyny Weterynaryjnej. Od najmłodszych lat wiedziałam, że chcę zostać lekarzem weterynarii i połączyć moją miłość do koni z pracą. W czasie studiów wyjeżdżałam na liczne praktyki i staże do Niemiec - zarówno do małych gabinetów świadczących usługi terenowe dla koni, jak i klinik dla koni takich jak Pferdeklinik Aschheim. Byłam również stypendystką programu Erasmus, co umożliwiło mi roczną naukę na uczelni Ludwig Maximilians Universität w Monachium. Po odebraniu dyplomu wyjechałam do Niemiec pracować jako lekarz hipiatra w miejscowości Warendorf - mieście znanym z hodowli koni, zwanym również “mekką światowego jeździectwa”. Obecnie rozwijam swoją firmę EQUI DERM w której będę świadczyć usługi weterynaryjne dla koni związane w szczególności z dermatologią i alergologią.
mgr Anna Pięta
Magister inżynier zootechnik, hodowca i specjalista ds. żywienia koni, z ponad 20 letnią praktyką zawodową zdobytą w państwowych stadninach w Niemczech (Neustadt Dosse) i Polsce (Państwowa Stadnina Koni Walewice, gdzie przez wiele lat pracowała na stanowisku głównego specjalisty ds. hodowli koni). Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, od wielu lat współpracująca ze środowiskiem hodowców i lekarzy weterynarii, Polskim Związkiem Hodowców Koni, Wydawnictwem Forum Media Polska, Podyplomowym Studium Hodowli Koni i Jeździectwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz specjalistycznymi firmami badawczo-rozwojowymi i paszowymi. Autorka licznych publikacji, prelekcji i wykładów na temat prawidłowego żywienia koni, współtwórca i współwłaściciel polskiej marki paszowo-suplementacyjnej Equine NutriPlan. Obecnie prowadzi działalność szkoleniowo-konsultacyjną ‘Szkolenia, dietetyka koni’ dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem ze wszystkimi, którzy pragną zgłębiać tajniki prawidłowego żywienia i suplementacji oraz potrzebują wsparcia w żywieniowym prowadzeniu swoich koni.
mgr Joanna Smulska
Magister mikrobiologii - biotechnologii, instruktorka jazdy konnej. Od 10 lat zajmuje się propagowaniem idei baru ziołowego dla koni i włączania ziół do ich diety. Prowadzi szkolenia dotyczące roli ziół w żywieniu koni oraz wytwarzania końskich maści i repelentów z olejkami eterycznymi. Właścicielka sklepu z ziołami dla koni i bloga zlotykon.pl oraz autorka książek o ziołach i żywieniu koni. Miłośniczka rajdów konnych.
- Organizator: Żywienie i dietetyka koni - kurs specjalistyczny